Når KNX-systemet forbindes med IT   
giver det uanede muligheder
for styring af hjemmets installationer.

                          

Det intelligente hus er en fremtid, der allerede længe har været nutid mange steder, både i boliger og i virksomheder. Her kan de elektriske installationer ikke blot tænke selv, så de for eksempel indstiller sig efter tid, temperatur eller lys, og efter behov.
 
Installationerne kan også ”tale sammen”, så de kan agere efter hinanden. Men samtalen kræver et fælles sprog, og derfor gik en række europæiske virksomheder for nogen år siden sammen om at smelte forskellige systemer sammen til én standard.
 
Systemerne havde forkortelser som BCI, EIB og EHS, og de fungerede hver for sig udmærket. Men ligesom med computere eller tv er det uholdbart, hvis forskellige lande, produkter og funktioner ikke er ”kompatible”, det vil sige, at de ikke kan ”tale sammen”. Løsningen blev en åben standard med navnet Konnex (senere forkortet til KNX). Som navnet antyder, handler KNX om at binde ting sammen.
 
KNX er i dag blandt andet godkendt af den Europæiske Komité for Elektroteknisk Standardisering, CENELEC som er den europæiske standard for elektroniske systemer til boliger og bygninger, og KNX er i dag den eneste åbne standard i hele verden.
 
Det betyder ganske enkelt, at en KNX installation i boligen giver størst mulig sikkerhed for, at alle elektriske funktioner kan kobles på og fungere sammen. Det giver samtidig helt nye muligheder for, hvad du kan få ud af alle boligens elektriske installationer.
Det brede udvalg af leverandører tilbyder et bredt sortiment af afbrydere og stikkontakter tilpasset det danske marked.
KNX er en fremtidssikker standard.

 

I praksis kan en KNX  installation indeholde følgende elementer:

  • Lysstyring
  • Varmestyring
  • Persienne-styring
  • Zonestyring af lokaler med ventilationsspjæld
  • Central styring af ventilationsanlæg
  • Styring af blandesløjfer for fremløbstemperatur
  • Integration af adgangskontrol
  • Integration af sikring
  • Integration af video
Det intelligente elsystem til huse har en dimension, som ikke direkte har at gøre med de nu kendte funktioner såsom lysstyring, temperaturkontrol, tyverialarm m.v. Når først det intelligente system bliver koblet på en server og derefter forbundet til Internettet, opstår der en række muligheder, som vi først kan begynde at forestille os. Vi har i mange år haft husholdningsapparater med computerstyring. Dette gælder f.eks. vaskemaskiner, ovne, kogeplader m.v. Men nu dukker de første apparater med både computerstyring og interface til Internettet også op. Bl.a. er der produceret køleskabe, som er forbundet til Internettet.